Artış beklenen asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, “asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılması bir maaş artışı değildir” dedi. Rahvancıoğlu, bunu erimiş olan asgari ücretin, altı ay önceki alım gücüne tekrar getirilmesi olarak açıkladı. Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Kuzey Kıbrıs TV’de Ahmet Kaptan’ın konuğu oldu. Rahvancıoğlu gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
ESAS KONU BİZ ERCAN’DAN TÜRKİYE’YE KAÇ PARAYA GİDECEĞİMİZ DEĞİL, LEFKE’DEN İSKELE’YE KAÇ PARAYA GİDECEĞİMİZ
Rahvancıoğlu, ulaşımın çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek “esas konu biz Ercan’dan Türkiye’ye kaç paraya gideceğimiz değil, Lefke’den İskele’ye kaç paraya gideceğimiz” dedi. Rahvancıoğlu, “hükümetin ulaşımı ucuzlatmak gibi bir niyeti varsa önce ilçeler arası kaç paraya ve hangi saatlerde gidilip gelinebildiğini anlatsınlar” eleştirisinde bulundu.
NÜFUS, DEMOGRAFİK BİLGİLERLE BİRLİKTE, VERİ OLARAK ORTAYA KOYULMALI
Önemli konulardan bir diğerinin nüfus olduğunun altını çizen Rahvancıoğlu, nüfus ile ilgili açıklamanın tutarsız olduğunu söyledi. Nüfus sayısının açıklanmamasının sadece rakamdan ibaret olmadığını, nüfus denildiğinde demografik bilgilerle birlikte verilerin ortaya koyulması gerektiğini ekledi.
ASGARİ ÜCRETİN HAYAT PAHALILIĞI ORANINDA ARTIRILMASI BİR MAAŞ ARTIŞI DEĞİLDİR
Asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rahvancıoğlu, “asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılması bir maaş artışı değildir” dedi. Rahvancıoğlu, bunu erimiş olan asgari ücretin, altı ay önceki alım gücüne tekrar getirilmesi olarak açıkladı.
Hayat pahalılığının nedeninin asgari ücret gibi konuşulduğunu belirten Rahvancıoğlu, durumun tam tersi olduğunu, asgari ücretin artırılması ihtiyacının hayatın pahalılanıyor olmasından kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Hayat pahalılığı oranının %17.79 olarak açıklandığını anımsatan Rahvancıoğlu, asgari ücretin minimum hayat pahalılığı oranında artış alması gerektiğini belirtti. Rahvancıoğlu, buna rağmen “asgari ücret tespit komisyonu toplanmak zorunda değildir” denildiğini de ekledi.
Rahvancıoğlu, yüksek mahkemenin asgari ücretle ilgili emsal yerine geçen ara kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Rahvancıoğlu, kararda belirtildiği gibi asgari ücret belirlenirken kesinlikle gerekçelere dayandırılması gerektiğini vurguladı.
Rahvancıoğlu, ocak ayında asgari ücrete yapılan artışın kaybedilen alım gücünü yerine koymadığından bahsederek, yeni artışın %17.79’luk hayat pahalılığı üzerinden yapılsa bile arada kaybedilen farkın yerine koyulmayacağını, alım gücünün her ay eridiğini aktardı. Rahvancıoğlu, asgari ücretlinin toplam kaybının 23 bin 749 TL olduğunu ekleyerek, bu kaybın yerine konması için açıklanan hayat pahalılığı oranından daha yüksek bir artış yapılması gerektiğini ifade etti.
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI REEL OLARAK YILDA 11 MAAŞ ALIYOR
Asgari ücretle ilgili 2011 yılından beri yaptığı çalışmasından bahseden Rahvancıoğlu, her yıl asgari ücretlinin bir asgari ücret kaybettiğine dikkat çekti. Rahvancıoğlu, “özel sektör çalışanları reel olarak yılda 11 maaş alıyor, yılda bir maaş da patronun cebine giriyor” dedi. Bunun bir politika olduğundan bahsetti.
Rahvancıoğlu, ocaktaki artışın yetersiz kaldığını ama son iki aydır halkın zorluk yaşadığını belirterek, herkesin 7 bin liralık brüt artışı beklediğini söyledi. Bu arada açık artırmaya giren ve 250 bin liraya satılan özel plakayı hatırlatan Rahvancıoğlu, aradaki uçuruma dikkat çekti. Esnafla ilgili ayrı bir politika geliştirilmesi gerektiğini de ekleyen Rahvancıoğlu, asgari ücret tespit komisyonunun “toplanmayabiliriz” sözlerini eleştirerek “zaten toplanmayın” dedi. Rahvancıoğlu, asgari ücret tespit komisyonun lağvedilmesi, asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesi ve hayat pahalılığı oranında iki ayda bir artış alması gerektiğini söyledi.
SOSYAL SİGORTALAR TOPLUMUN GELECEĞİDİR
Sosyal Sigortalar Dairesi’nin gelirleri ve giderlerinden bahseden Rahvancıoğlu, giderlere gelirlerden daha çok artış yapıldığını söyledi. Her ay aradaki farkın artarak büyüdüğüne de dikkat çeken Rahvancıoğlu, sosyal sigortaların toplumun geleceği olduğunun altını çizdi.
Rahvancıoğlu, sosyal sigortaların her ay aradaki farkla geriletildiği zaman sigortanın borçlandırıldığını söyledi ve giderleri azaltmak için emeklilik yaşını artırmak gibi belirli yöntemler izlendiğinden bahsetti. Bunu “intihar” politikası olarak değerlendiren Rahvancıoğlu, gelirler ile giderlerin dengeli olması gerektiğini söyledi.
SUÇ İŞLEMİŞ, DEPORT EDİLEN BİREYLER İÇİN AİLE BÜTÜNLÜĞÜ VE SİCİL AFFI UYGULAMALARI ÇOK GEREKSİZ
Rahvancıoğlu, aile bütünlüğü kavramını eşlerin aynı bölgeye farklı kurumlara atanması olarak açıklarken suç işleyen ve deport edilen bireylerde aile bütünlüğünün çok gereksiz bir uygulama olduğunu söyledi. “Benim ülkemde suç işlemiş ve deport edilmiş bir insansın, bunun aile bütünlüğü mazereti olamaz” dedi.
Ayrıca Rahvancıoğlu, deport uygulamasını ve deportların kaldırılmasının çok keyfi olduğunu ifade ederek sicil affı konusunda da açıklamada bulundu. Rahvancıoğlu, sicil affını da çok gereksiz bir uygulama olarak değerlendirerek “suç işleyen birinin neden sicilini siliyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Rahvancıoğlu, konuşmasında kadına yönelik şiddetin yüz kızartıcı suç olmamasını eleştirerek en büyük suçlardan birinin kadına şiddet olduğunu söyledi.
KKTC’NİN TANITILMASI İÇİN NE YAPTIN?
Rahvancıoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecini değerlendirdiklerini ve sabırla beklediklerini ifade ederek, seçimi iki adaylı bir seçim olarak gördüklerini söyledi. Seçimin ikinci tura kalma olasılığı olması söz konusu olursa her siyasi partinin hakkı olduğu gibi aday çıkarabileceklerini belirten Rahvancıoğlu, tek turluk bir seçim olması söz konusuysa Bağımsızlık Yolu olarak toplumsal görevlerini yerine getireceklerini kaydetti.
Kıbrıs sorunu görüşmeleriyle ilgili Ersin Tatar’dan bir beklentisi olmadığını da ifade eden Rahvancıoğlu, Ersin Tatar’a savunduğu egemen, eşit, iki devletle ve KKTC’nin tanıtılmasıyla ilgili ne yaptın sorusunu yöneltti. Rahvancıoğlu, atılan adımların detaylarının anlatılmasını istedi.
14.07.2025 10:09:14