• Eziç
  • Gönyeli
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Angolem su
  • 3hd
GÜNCEL Haber Girişi : 28 Ağustos 2021 09:37

O rapora Gıynık ulaştı .. Şimdi ne diyeceksin Sn. Arıklı

O rapora Gıynık ulaştı .. Şimdi ne diyeceksin Sn. Arıklı

Sır gibi saklanan ve yakıtın kalitesizliğini belgeleyen analiz raporunu GIYNIK ele geçirdi.

İptal edilen yakıt ihalenin yerine açılan yeni ihalenin şartnamesinde yakıt kalitesinin düşürüldüğüne dikkat çeken Kıb-Tek Yönetim Kurulu eski üyesi Yusuf Avcıoğlu, yapılan bu değişiklikler ile hem halk sağlığının tehdit edildiğini hem de santrale zarar verilmesi ihtimalinin söz konusu olduğunu vurguladı.

İNSAN SAĞLIĞININ HİÇ Mİ DEĞERİ YOK?

KIB-TEK’in yılan hikâyesine dönen akaryakıt temin ihalesinde sular durulmuyor. Açılıp açılıp iptal edilen ihaleler, ihalesiz doğrudan alımlar, Teknecik Elektrik Santrali’nin yakıtsız kalması, ülkeye getirilen menşei ve kalitesi belirsiz yakıtların analiz raporlarının sır gibi saklanması gibi konular, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından itibarsızlaştırılmasına neden oldu.

GIYNIK Gazetesi, büyük tartışmalara neden olan ve sır gibi saklanan TPIC’den alınan yakıtın SGS (Uluslararası Akredite Laboratuvar ’da yapılan) analiz raporlarını ele geçirdi. Şimdi de yeni bir skandala daha imza atan Arıklı ve Kıb-TEK yönetimi, iptal edilen ihalenin yerine açılacak ihalenin teknik şartnamesinde, talep edilen yakıtın kalitesini düşürdü.

İŞTE SIR GİBİ SAKLANAN RAPORUN İÇERİĞİ…

İhalesiz alımla ülkeye Agvanis tanker gemisiyle getirilen 12 bin tonluk fuel oil yakıtın analiz raporlarındaki sülfür oranının yüzde 1’in altında olmasıyla göz boyanmaya çalışılsa da, analiz raporuna göre çok daha tehlikeli durumlar mevcut. Fuel oil yakıtın içerisinde yüksek oranda ‘atık’ yağlama yağı tespit edildi.

Yakıtın içeresinde 110 ton deniz suyu karışmış durumda. 1 olması gereken uyumluluk ve denge oranıysa 3 olarak tespit edilmesi yakıtın yük dengesiz olduğu ve ciddi sorunlu olduğuna işaret ediyor.

Analiz raporundan elde edilen bilgilere göre; Yakıtın sodyum oranı kabul edilebilir oranın 2 katı, yakıtın enerjisi normalin çok altında, yakıtın içerisindeki tortu oranı yüzde 50 fazla, yakıtın içerisindeki kalsiyum ile çinko oranı yüksek ve tehlikeli.

ARIKLI İLE BÜYÜK AŞKI ARASINA KARA KEDİ Mİ GİRDİ?

Söz konusu yakıtı ülkeye getiren TPIC firmasına ciddi meblağda bir ceza kesilmesi ve hatta söz konusu yakıtın reddedilmesi gerekiyordu.

Söz konusu yakıtın kullanılması, sadece bacadan çıkan zehirli gazlar nedeniyle insan sağlığına zarar vermekle kalmayıp santralin elektrik üreten jeneratörlerine de ciddi zarar verebilecek kalitesizlikte.

Öte yandan söz konusu yakıtın kalitesizliği nedeniyle Erhan Arıklı’nın büyük aşkı TPIC ile arasının açıldığı da öğrenildi.

Bakanlar Kurulu’nun yine 30 bin tonluk doğrudan akaryakıt alımı için karar üretmesine rağmen, TPIC’in hem yakıt bulmakta zorlandıkları hem de Arıklı’nın tutumundan bıktıkları için ülkeye yakıt getirmeye yanaşmadığı da gelen bilgiler arasında.

İŞTE SIR GİBİ SAKLANAN AKARYAKITIN ANALİZ RAPORU: