• Eziç
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Girne belediyesi
  • Zorlu dijital
  • Angolem su
  • 3hd
GÜNCEL Haber Girişi : 06 Mayıs 2024 17:27

DAÜ Fizik Bölümü’nde dinamik karadeliklere ilişkin seminer yapıldı

 DAÜ Fizik Bölümü’nde dinamik karadeliklere ilişkin seminer yapıldı

: Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü tarafından "Dynamical Black Holes: Gravitational Collapse, Shadow And Horizons" (Dinamik Karadelikler: Yerçekimsel Çöküş, Gölge ve Ufuklar) konulu seminer yapıldı.

 

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, seminerde, Rusya Herzen Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vitalii Vertogradov kara deliklerin dinamik yapıları ve evrendeki rolleri üzerine bilgiler paylaştı. 

 

DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün'ün daveti üzerine seminer gerçekleştirmek üzere DAÜ’ye gelen Prof. Dr. Vitalii Vertogradov kara deliklerin nasıl oluştuğunu, etraflarında nasıl bir yer çekimsel güç sağlandığını ve bu süreçlerin evrenin yapısı üzerindeki etkilerini en güncel çalışmalarından örnekler vererek sundu. 

 

“Gölgeler, karadeliklerin boyutları, şekilleri ve dönme hızları hakkında bilgi vermekte olup, uzay fizikçilerinin bu gizemli nesneleri daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktadır.” diyen Prof. Dr. Vertogradov, özellikle, karadeliklerin gölgeleri üzerine yoğunlaştığı konuşmasında, karadeliklerin etraflarındaki ışığın nasıl bükülerek gölge oluşumuna neden olduğunu matematiksel fizik metotlarını kullanarak gösterdi. 

 

DAÜ Fizik ve Kimya Bölümleri Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı, Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Halilsoy, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Rıza, Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürsel Mangut, Kimya Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gazi, çok sayıda akademisyen, araştırma görevlisi ve öğrencinin katıldığı seminerin, katılımcıların, son gözlem ve literatür bilgilerini tartışmaları ve karadeliklerin evrensel birleşenler olarak oynadıkları rolü daha iyi kavramaları açısından önemli olduğu vurgulandı.