Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), bazı basın yayın organlarında ve sendika cephesinden yapılan eleştirilere karşı kamuoyuna seslendi: “Talep edilecek hiçbir şey kalmadı. Sorun sendikal değil, tamamen siyasidir.”
Son günlerde kamuoyuna yansıyan iddialara ilişkin kapsamlı bir açıklama yapan KIB-TEK yönetimi, kuruma yönelik saldırıların maksatlı olduğunu savunarak, sendikayı hedef aldı. Kurum açıklamasında, “KIB-TEK, Başbakan Ünal Üstel’in katkılarıyla güçlenmiş, borçlarını ödeyen, sürdürülebilir bir mali yapıya kavuşmuştur. Bundan duyulan rahatsızlık sendikal sınırları aşmış, siyasallaşmıştır” denildi.
“ÇALIŞANLAR MAAŞLARINI EKSİKSİZ ALIYOR”
Yapılan açıklamada 2024 yılı içerisinde toplam 2 milyar 17 milyon TL’lik maaş ve tahsisat ödemesi yapıldığı, 2025’in ilk 6 ayında ise bu rakamın 1 milyar 227 milyon TL’ye ulaştığı belirtildi. Kurumun 655 kadrolu, 167 geçici olmak üzere toplam 822 çalışanı bulunduğu bilgisi verilirken, çalışanların maaşlarının zamanında ve eksiksiz ödendiği vurgulandı. Ayrıca sadece Haziran 2025’te sendikaya ödenen miktarın 1 milyon 525 bin TL olduğu belirtildi.
“SAYIŞTAY RAPORU MECLİSTE, KURUMLA İLGİLİ ZARAR YOK”
Sayaç ihalesiyle ilgili kamuoyunda yaratılmak istenen algıya da değinilen açıklamada, Sayıştay’ın raporunu tamamlayıp Meclis’e sunduğu belirtildi. “Yapılan alım bir önceki alımdan 17 Euro daha ucuza yapılmıştır. Kurum zarar etmemiş, aksine tasarruf sağlamıştır” denildi.
“SENDİKANIN TALEBİ YOK, ZATEN KALMADI”
KIB-TEK yönetimi, sendikanın sıkça “sendikal hakkımız” söylemini kullandığını ancak ortada talep edebilecekleri bir şey kalmadığını ileri sürdü. Açıklamada, “Sendikanın söylediği gibi ‘duygusalız’ söylemi doğrudur. Çünkü yapılanlar tamamen hissidir, siyasidir. Mantıkla açıklanamaz. Sendikal bir talep yoktur çünkü talep edebilecekleri bir şey kalmamıştır” denildi.
“AKSA GERÇEĞİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”
Açıklamada AKSA’ya yönelik eleştiriler için de “AKSA bugün bu ülkenin bir gerçeğidir. Varlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer üretimi olmasaydı, güneyden üç katı maliyetle elektrik temin edilecekti. Bunu sendika da bilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
“BANKACILIK BİRİMİNDE 16 MİLYON TL GECELİK GELİR YARATILDI”
Bankacılık biriminde yapılan görev değişikliklerinin eleştirilmesine tepki gösterilen açıklamada, “Tahsilat ile ödeme arasındaki sürede bankalara bir kuruş masraf ödemeksizin, kurum gecelik 16 milyon TL gelir elde etti. Bu kişiler yıllarca ne yapıyordu? Bu gelir daha önce nereye gidiyordu?” ifadeleri yer aldı.
“LİYAKAT ELEŞTİRİLERİNE SERT YANIT: AMBARI OLMAYAN YERE AMBAR MEMURU’”
Sendika Başkanı’na da doğrudan yanıt verilen açıklamada, geçmiş dönemde “ambarı olmayan bir ilçeye kıdemli ambar memuru kadrosu açılarak müdür maaşı bağlandığı” iddia edilerek, bunun liyakatla bağdaşmadığı savunuldu.
“KADROLAMA SİYASİ MALZEME YAPILAMAZ”
Geçici çalışanların kadroya alınmasıyla ilgili sendikal söylemlerin da samimi bulunmadığı ifade edilerek, “İşe Kurum aldı, kadrosunu da Kurum verir. Bu çalışanlar kadrolanacaktı, ancak sendikanın siyasi emelleri bu süreci sekteye uğrattı” denildi.
“KURUMU YÖNETME YETKİSİ SENDİKADA DEĞİL”
KIB-TEK açıklamasının en net mesajlarından biri ise şu cümlelerle verildi: “Kurumun yönetim yetkisi yasayla Yönetim Kurulu’na verilmiştir. Biz bu yetkiyi kimseyle paylaşmayacağız. Sendika, kendini çalışanların temsilcisi olarak görmeli, yönetime karışma arzusundan vazgeçmelidir.”