• Döviz
  • Eziç
  • La NOUBA
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Vakıflar bankası
  • Orange mall
  • Oşan Ltd
  • Süleymanlar Auto
HABERLER Haber Girişi : 10 Haziran 2025 16:02

Kudret Özersay: Taşınmaz Mal Komisyonu, AİHM’e göre hala etkili bir iç hukuk yoludur

Kudret Özersay: Taşınmaz Mal Komisyonu, AİHM’e göre hala etkili bir iç hukuk yoludur

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bugün açıkladığı K.V. Mediterranean Tours v. Türkiye kararıyla ilgili sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu.

scala

Özersay, AİHM’in kararına göre, Kıbrıslı Rum başvurucular için Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) hâlen tüketilmesi gereken etkili bir iç hukuk yolu olduğunu ve Türkiye aleyhine AİHM’de dava açmadan önce bu yolun tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Ancak Özersay, bu karar özelinde TMK önündeki sürecin 15 yıl gibi ciddi bir gecikmeye uğradığını ve bu nedenle AİHM’in insan hakkı ihlali kararı verdiğini ifade etti. Gecikmenin bir bölümünün başvuranın duruşmalara katılmamasından kaynaklandığını belirten Özersay, esas sorumluluğun KKTC kurumlarına ait olduğunu, özellikle Başsavcılık makamının uzun yıllar görüş vermemesi nedeniyle bu ihlal kararının çıktığını kaydetti.

Buna karşın, AİHM’in bu ihlali tespit etmiş olmasının, TMK’nın etkili bir iç hukuk yolu olma vasfını ortadan kaldırmadığını belirten Özersay, şu ifadeleri kullandı:

“Başvuranlar Maraş’ta yer alan taşınmazla ilgili olarak Vakıflar İdaresi’nin TMK önündeki sürece ilgili taraf olarak dahil edilmesine karşı çıkmıştı. AİHM, Vakıfların sürece dahil edilmesinin adil yargılama hakkının ihlali anlamına gelmediğini ve taşınmaz hakkı ihlalinin tek yolunun iade olmadığını vurgulamıştır.”

Özersay ayrıca, Rum başvuranların KKTC Yüksek İdare Mahkemesi yargıçlarının tarafsız olamayacağı yönündeki iddialarının da AİHM tarafından reddedildiğini söyledi. Mahkemenin, yargıçların başvuranların mallarıyla doğrudan ilgisi olmadığını ve böyle bir menfaat çatışmasının bulunmadığını vurguladığını belirtti.

Açıklamasında kararın ilk mesajını değerlendiren Özersay, “TMK, Rum tarafının tüm girişimlerine rağmen bertaraf edilemedi ve hâlâ geçerli, çok önemli. Ancak gecikmeleri önlemek ve süreci hızlandırmak için acil tedbirler alınmazsa bir sonraki davada ciddi sorunlar yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Özersay, özellikle İçişleri Bakanlığı Tapu Dairesi ve Başsavcılığın yasal zorunluluk olan görüşleri zamanında vermesi gerektiğini vurgulayarak, TMK’nın daha etkili çalışması için düzenli bir fon sistemiyle kaynak yaratılması gerektiğinin altını çizdi.

Turizm

Kararın detaylarının ilerleyen saatlerde ve günlerde daha geniş şekilde tartışılacağını belirten Özersay, açıklamasını kamuoyunu hızlı bilgilendirme amacıyla yaptığını ifade etti.