Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Nevzat Özkunt, ölümlü kazaya karışan aracın trafiğe çıkış izni olmadığı iddialarını yanıtlamayan Başbakan ve Maliye Bakanı’na ağır ifadelerle yüklenerek, torpil ve kayırmanın insan hayatı söz konusu olduğunda bile yapılıp yapılmadığını sordu
Özkunt: Ne yalanladılar ne açıklama yaptılar
Yazılı açıklama yapan Özkunt, bundan yaklaşık iki hafta önce Girne-Güzelyurt arasında meydana gelen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasına karışan aracın, bir oto galeri sahibine ait olduğu ve trafiğe çıkma izninin bulunmadığı; buna karşın Başbakan ve Maliye Bakanı’nın kurduğu baskı yüzünden polis ve gümrük görevlilerinin gerekli işlemi başlatamadıkları iddiasının üzerinden iki gün geçtiğini hatırlattı.
Özkunt, “Yenidüzen gazetesinin haberini ne adı geçen Başbakan Ünal Üstel ve Maliye Bakanı Özdemir Berova ne de herhangi bir başka yetkili yalanladı. Her ciddi durumda olduğu gibi yine derin bir sessizlik hali var” dedi.
“İltimas, kuralsızlık ve çifte standardı marifet sayan bir anlayış”
Hukuk tanımayan siyasilerin, bu ülkenin kanayan yarasına dönüşen ölümlü trafik kazalarında bile adaleti baltalayacak cüreti kendilerinde görmelerinin, işin ne kadar vahim boyutlara geldiğinin çarpıcı bir örneğini oluşturduğuna dikkat çeken Özkunt, “eş-dost”, “partili-yandaş” ve “bağışçı” sınıfındaki insanları el üstünde tutup kollarken, vatandaşı her türlü haksızlıkla canından bezdiren bu kafanın, artık sadece siyasi bir sorun olmaktan çıktığını, aynı zamanda bir hukuk sorununa dönüştüğünü vurguladı.
Özkunt, “Hukukun üstünlüğü, adalet ve eşitlik ilkelerini her fırsatta ayaklar altına alan bu zihniyetten kurtulmanın zamanı çoktan geldi ve geçiyor. Kurumları görevlerini yapmaktan alıkoyan; hukuku hiçe sayarak keyfi kararlarını dayatan; iltimas, kuralsızlık ve çifte standardı marifet sayan bir anlayışla devlet yönetilemez” ifadelerini kullandı.
“Şeffaf, hesap veren, adil, hukukun üstünlüğüne saygılı ve ciddi yönetim… Hazırız ve söz veriyoruz”
“Ülkemizdeki yozlaşma ve kokuşma inanılmaz boyutlara ulaşmıştır” diyen Özkunt, TDP olarak yıllardır yönetimde şeffaflığın, denetimin ve hesap verilebilirliğin önemine vurgu yaptıklarını, bu ilkelerin öneminin bugünlerde çok daha iyi anlaşılır olması gerektiğini kaydetti.
Özkunt, “Hukuku hiçe sayan ve devleti kendi keyfince yönetebileceğini zanneden mevcut anlayışı ilk seçimde devirmek ve ülkemize hak ettiği hukuka ve eşitliğe dayalı demokratik koşulları getirmek artık ertelenemez bir vatandaşlık görevine dönüşmüştür. Yaptığımız her eleştiriden sonra ‘Peki öneriniz ne?’ diye soranlara verilecek yanıt basit aslında: Şeffaf, hesap veren, adil, hukukun üstünlüğüne saygılı ve ciddi yönetim… Bunun için hazırız ve şimdiden söz veriyoruz” dedi