• Eziç
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Girne belediyesi
  • Zorlu dijital
  • Angolem su
  • 3hd
GÜNCEL Haber Girişi : 26 Kasım 2021 14:01

Açıklanan 4 maddelik tedbirler paketi halkın yoksullaşmasını, enflasyon karşısında ezilmesini önleme açısından çok yetersiz

Açıklanan 4 maddelik tedbirler paketi halkın yoksullaşmasını, enflasyon karşısında ezilmesini önleme açısından çok yetersiz

Türk Lirasında meydana gelen korkunç değer kayıbı nedeniyle zaten zor durumda olan halkımız ekonomik olarak resmen felaketi yaşamaktadır.

 

​Hükümetin açıklamış olduğu dört maddelik tedbirler paketi maalesef halkın yoksullaşmasını, enflasyon karşısında ezilmesini önleme açısından çok yetersizdir. Böylesi zor bir dönemde başta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere halkın geniş kesimlerini kapsayıcı ve daha uzun süreli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Kiralarda yapılan üç aylık kur sabitlemesi veya kredi taksitlerinin ertelenmesi tamamen geçici ve insanların yaralarına merhem olmayacak tedbirlerdir. Kasım ayı başında 380 Sterline denk gelen asgari ücretin bugün itibariyle 268 Sterline gerilemesi durumun vehametinin açık göstergesidir. Birçok mal ve hizmetin fiyatının dövizle belirlendiği ülkemizde halkın alım gücünü koruyucu radikal önlemler alınması beklenirken hükümetin açıkladığı tedbirler tam anlamı ile hayal kırıklığıdır.Halkın büyük bir kesiminin hızla açlık sınırı altına sürüklenmesi karşısında Hükümet, geçici tedbirler yerine halkı gerçekten rahatlatacak aşağıdaki önlemleri acilen almalıdır.

 

- Özellikle gıda, sağlık ve eğitimde pahalılığı önleyici tedbirler alınmalı. Bu çerçevede gümrüklerde kur sabitlemesine gidilmeli.

- Özel sektör çalışanlarına da hayat pahalılığı ödeneği verilmesi için yasal düzenleme yapılmalı

- Asgari ücret belirlenirken hiçbir şekilde açlık sınırı altında olmayacak şeklinde yasal düzenleme yapılmalı.

- Servet vergisi uygulaması dahil, adaletli bir vergi sistemi oluşturulmalı.

- Fırsatçı bazı tüccarların fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetim yapılmalı.

- Bazı sektörlere uygulanan teşfikler durdurulmalı, muafiyetler kaldırılmalıdır.

- Kaynakların kullanımında azami verimlilik esas olmalıdır. Bu bağlamda üçlü kararname ile yapılan atmalar durdurulmalı, zorunlu olmadıkça kamuya istihdam yapılmamalı, acil ihtiyaç olması halinde yapılacak işçi istihdamları da bağımsız bir organ tarafından yapılmalı.

- Döviz kredisi olanların taksit miktarları kişilerin ödeme gücünü aşmayacak şekilde düzenleme yapılmalı.

​              

​ Güven Bengihan

​ Başkan