• Eziç
  • Gönyeli
  • Sosyal güvenlik
  • oral güvenlik
  • oral güvenlik
  • Angolem su
  • 3hd
GÜNCEL Haber Girişi : 25 Kasım 2022 11:10

Gram altın haftayı yatay kapatmaya hazırlanıyor

Gram altın haftayı yatay kapatmaya hazırlanıyor

Gram altın, TCMB’nin faizleri tek haneye indirmesine rağmen dolar/TL’de bir hareketlilik yaşanmaması ve ons altının da sabit kalmasının etkisiyle haftayı yatay kapatmaya hazırlanıyor.

Gram altın, bin 60 TL seviyesini aştıktan sonra bin 51,55 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 10.30 itibarıyla bin 754,85 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, yüzde 0,46 artışla ons başına bin 753,70 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, yüzde 0,05 düşüşle 105,7670 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını daha az artırma ihtimaline ilişkin iyimserliğin artmasıyla bu hafta hafif kazançlar elde etmeye yönelirken, haftanın son işlem gününde dengelendi.

Analistler ise, spot altın fiyatlarıyla vadeli işlemler arasındaki makasın azalmasının, altına olan talebin artmasına işaret ettiğini belirtti.

Perşembe günü ABD'de Şükran Günü tatili olması ise, piyasaların sakin kalmasına sebep olurken işlem hacimlerinin de düşük kalmasına yol açtı. Ancak haftanın ortasında açıklanan Fed'in kasım ayı toplantı tutanaklarından gelen gevşeme ipuçları altın fiyatlarının haftalık yükselişine destek sağladı.

Tutanaklar, merkez bankasının birçok üyesinin faiz artırım hızını yavaşlatmayı uygun bulduğunu gösterdi. Bu da yakın vadede ons altın ve gram altın fiyatları üzerindeki baskının nispeten azalabileceğine işaret etti.

Fed'den gelen güvercin sinyaller, ABD enflasyonunun ve Fed'in faiz artırım hızının bu yıl zirveye ulaştığı yönündeki bahisleri artırdığı için dolar endeksi de bu hafta yüzde 1’in üzerinde değer kaybetti.

Analistler altın fiyatlarının, güç kaybeden dolar endeksinin etkisiyle yeniden güvenli liman olarak nitelenebileceğini belirtti.

Bu hafta Çin'de Koronavirüs vaka sayısının artması ise ekonomik görünüm üzerindeki belirsizliği artırarak yatırımcıların risk iştahını azalttı ve altın fiyatları üzerindeki haftalık yükselişin sınırlı kalmasına sebep oldu.

Diğer değerli metallerde ise haftanın son gününde karışık bir görünüm hakim oldu.

Spot gümüş yüzde 0,88 düşüşle 21,31 dolara, platin yüzde 0,52 düşüşle 986,34 dolara indi. Paladyum ise yüzde 0,23 artışla 1.889,81 dolara çıktı.