Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 52'nci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kıbrıs yakındadır” ifadelerini kullandı. Dendias, Lefkoşa’nın Avrupa’nın son bölünmüş başkenti olmaması gerektiğini savunurken, Yunanistan’ın Ada çevresindeki askerî varlığına da işaret etti.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 52'nci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dendias, mesajında, 1974’ten bu yana geçen 52 yıla işaret ederek, hayatını kaybedenleri ve kayıpları andığını belirtti.
Kıbrıs meselesini “yasa dışı işgal sorunu” olarak nitelendiren Dendias, Lefkoşa’nın Avrupa’nın son bölünmüş başkenti olmaması gerektiğini savundu.
“KIBRIS YAKINDADIR”
Dendias, Kıbrıs Rum tarafına yönelik mesajında, “Kıbrıs’taki kardeşlerimize mesajımız açıktır; özellikle son gelişmelerden sonra Kıbrıs yakındadır” ifadelerini kullandı.
Söz konusu açıklama, Yunanistan’ın son dönemde Kıbrıs çevresindeki askerî varlığını artırmasına yönelik bir gönderme olarak değerlendirildi.
Mart ayında İngiltere’nin Akrotiri Hava Üssü’nü hedef alan insansız hava aracı saldırısının ardından Yunanistan, Paf’a F-16 savaş uçakları gönderirken, Kimon ve Psara adlı iki fırkateyni de Kıbrıs açıklarında görevlendirmişti.
YUNANİSTAN’IN BÖLGEDEKİ ASKERÎ VARLIĞI SÜRÜYOR
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de saldırının ardından Kıbrıs’a giderek Kimon fırkateynini ziyaret etmiş ve gemiyi “Yunan donanmasının gururu” olarak nitelendirmişti.
Yunanistan’ın o tarihten bu yana Kıbrıs açıklarında sürekli bir fırkateyn bulundurduğu, şu anda ise Nikiforos Fokas fırkateyninin bölgede görev yaptığı belirtildi.
“KIBRIS UZAKTADIR” SÖZÜNE GÖNDERME
Dendias’ın kullandığı “Kıbrıs yakındadır” ifadesinin, 1974 yılında dönemin Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in, dönemin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vekili Glafkos Kliridis’e söylediği belirtilen “Kıbrıs uzaktadır” sözlerine gönderme olduğu değerlendirildi.
1974 yazında Kliridis’in ilave askerî destek talebini reddeden Karamanlis’in, “Kıbrıs uzaktadır” yanıtını verdiği ve bu ifadenin Yunanistan’ın dönemdeki Kıbrıs politikasının simgelerinden biri hâline geldiği aktarılıyor.












