• Kstbü dış
  • Eziç
  • Lahmador
  • Sosyal güvenlik
  • Orange mall
  • Lefkoşa Türk belediyesi
  • Hediyem su
  • Oşan Ltd
HABERLER
Yayınlanma : 28 Eylül 2026 11:33

Erhürman: New York’ta üçlü görüşme gündeme gelmedi

Erhürman: New York’ta üçlü görüşme gündeme gelmedi

Lefon

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler 81’inci Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirdiği New York temaslarını değerlendirdi. Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile 24 Eylül’de yaptığı görüşmede, New York’ta üçlü görüşme ihtimalinin gündeme gelmediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ada ziyareti sırasında kendisine ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’e Güven Yaratıcı Önlemler ve müzakere metodolojisi konusunda “ev ödevi” verdiğini söyledi.

“İlerleme olursa 5+1 çağrısı yapılacak”

Erhürman, geçiş noktaları, mayınların temizlenmesi, afetlere ortak müdahale mekanizması, düzensiz göçle mücadele, sivil toplum danışma birimi, spor faaliyetleri ve karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık hakları olmak üzere Guterres’in 7 maddelik önerisinin gündemde bulunduğunu belirtti.

Bu başlıklarda Hristodulidis ile üç ayrı görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Erhürman, son görüşmede Hristodulidis’in 19 yeni öneri sunduğunu ve verilen “ödevlerde” ilerleme sağlanamadığını ifade etti.

“New York’a üçlü görüşme için gitmedik”

Guterres’in 16 Eylül’de yaptığı açıklamayı hatırlatan Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin başarılı bir toplantı için koşulların henüz oluşmadığını ve geçmişteki hataların tekrarlanmasını istemediğini söylediğini belirtti.

Bu nedenle New York’a Hristodulidis ile üçlü görüşme yapmak amacıyla gitmediklerini ifade eden Erhürman, Holguin ile 24 Eylül’de gerçekleştirdiği görüşmede de üçlü görüşme ihtimalinin gündeme gelmediğini söyledi.

Erhürman ayrıca, New York’a gittikleri 23 Eylül günü Rum Daimi Temsilciliği’nin Kıbrıslı Türk yetkililere randevu verilmemesi yönünde uluslararası kuruluşlara mektup gönderdiğini ifade etti.

Detaylar gelecek...

 

Agritech market