Cumhurbaşkanı Erhürman: Kıbrıs Türk halkının bu adada derin kökleri vardır ve bu köklerin en güçlü varoluş alanlarından biri de kültür ve sanattır
"Bu mirası birlikte yaşatalım"
Kültür ve sanat merkezine dönüştürülmesi planlanan eski Cumhurbaşkanlığı binası, resim sergisiyle ilk etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Sanat merkezine dönüştürülmek için proje çalışmalarına başlanan Cumhurbaşkanlığı eski binasında “Resmin Kamusal Hafızası” sergisi düzenlendi.
Kıbrıs Türk halkının 1949-1999 yılları arasında resim sanatıyla kurduğu ilişkiyi ve resim sanatının kamusal alandaki görünürlüğünü yansıtan sergi, 14 farklı koleksiyondan ödünç alınan 27 eserden oluşuyor.
Cumhurbaşkanlığı eski binasının sanat merkezine dönüştürülmesi projesinin müjdesini veren sergi, yapının sanat merkezine dönüştürülme sürecinde binanın gelecekte ev sahipliği yapacağı kültür ve sanat faaliyetlerinin ilk adımı oldu.
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman, serginin gerçekleştirildiği Cumhurbaşkanlığı eski binasında konukları karşıladı.
Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Dr Sıla Usar İncirli, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı,
bazı milletvekilleri, belediye başkanları, akademisyenler, sanatseverler ve yurttaşların katıldığı etkinlik Cumhurbaşkanlığı eski binasının bahçesinde video gösterimi ile başladı.
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman,
serginin açılışında yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden bu yana gerçekleştirmeyi hedefledikleri iki önemli hayalin ilk adımlarını attıklarını söyledi.
Konuşmasına etkinliğe katılanlara teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erhürman, göreve geldiklerinde birçok hedef belirlediklerini ancak bunların yanında iki büyük hayallerinin bulunduğunu ifade etti. İlk hayallerinin, Kıbrıs Türk halkının kurumsal ve kamusal hafızasında önemli bir yere sahip olan tarihi Cumhurbaşkanlığı binasını kültür ve sanatla buluşturmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erhürman, bu akşamın söz konusu hedefin tamamlanması değil, ilk adımı olduğunu vurguladı.
Tarihi yapının geleceğine ilişkin çalışmaların tüm ilgili kurumlar ve uzmanlarla birlikte yürütüleceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erhürman, kısa süre önce düzenlenen toplantıda şehir plancıları, mimarlar ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyledi.
“En küçük bir hatayı dahi kaldırabilecek bir yapı değil” diyen Cumhurbaşkanı Erhürman, tarihi dokunun korunmasının öncelikleri olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erhürman konuşmasının devamında, “Bu bina bizim kurumsal ve kamusal hafızamız açısından son derece büyük öneme sahip. Yapılacak her şeyi uzmanlarla birlikte ve büyük bir titizlikle gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Geçmişte görev yapan tüm cumhurbaşkanlarının ve binada uzun yıllar hizmet veren çalışanların bu yapının hafızasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erhürman, binadaki Cumhurbaşkanlığı makam odasının, geçmişte görev yapan cumhurbaşkanlarının anılarının yaşatılacağı bir anı odasına dönüştürülmesinin planlandığını açıkladı.
Bu bölümde, cumhurbaşkanları ve ailelerinin uygun göreceği kişisel eşyaların ve anıların yer alacağını belirten Cumhurbaşkanı Erhürman, binanın diğer tüm alanlarının ise kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak şekilde değerlendirileceğini söyledi.
Mekânın konserler, dinletiler, sergiler ve çeşitli kültürel etkinlikler için yaşayan bir merkez haline getirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erhürman, projeye katkı koyan Cumhurbaşkanlığı sanat danışmanları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erhürman konuşmasının devamında ayrıca, ikinci hayallerinin ise Kıbrıs Türk kültür ve sanat tarihini gelecek kuşaklarla buluşturacak kalıcı çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.
Kültür ve sanat tarihinin tiyatrodan resme, müzikten heykele kadar geniş bir alanı kapsadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erhürman, zaman zaman yeni nesillerin bu birikimden yeterince haberdar olamadığını belirterek, “Geçmiş ile gelecek arasında köprü kuracak bir buluşma alanına ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.
Bu kapsamda çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erhürman, eylül ayında, 1800’lü yıllarda arkeoloji alanında faaliyet gösteren bir Kıbrıslı Türk’ün anısına etkinlik düzenlemeyi planladıklarını, ayrıca opera ve operet alanındaki ilk eserlerin gün yüzüne çıkarılması için sanatçılarla ortak çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.
“Başladığımız noktaları unutmamalı, vefayı da hiçbir zaman ihmal etmemeliyiz.” diyen Cumhurbaşkanı Erhürman, serginin de bu anlayışın bir ürünü olduğunu belirtti.
Sergide yer alan eserlerin önemli bir bölümünün özel koleksiyonlardan ve Kültür Dairesi’nden temin edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erhürman, hazırlık sürecini “arkeolojik kazı” niteliğinde yoğun bir araştırma çalışması olarak tanımladı.
Serginin tamamlanmış bir çalışma olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erhürman, ziyaretçilere karekod uygulaması aracılığıyla katkı sunma çağrısında bulunarak, eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması için toplumun desteğini istedi.
Konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erhürman, “Bu iki hayalin bugün yalnızca ilk adımlarını atıyoruz. Gelin bu hayalleri hep birlikte tamamlayalım. Kıbrıs Türk halkının bu adada derin kökleri vardır ve bu köklerin en güçlü varoluş alanlarından biri de kültür ve sanattır. Bu mirası birlikte yaşatalım.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erhürman, tarihi binanın gelecekte çok daha fazla kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapmasını temenni ederek sözlerini “Hepimize hayırlı olsun. Çok daha güzel günleri burada birlikte geçirmeyi umut ediyorum.” diyerek tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erhürman’ın konuşmasının ardından Resmin Kamusal Hafızası sergisi ziyarete açıldı.
Ziyaret Saatleri
Sergi, hafta içi Pazartesi ve Çarşamba günleri 16.00–19.00, Cumartesi günleri ise 09.00–12.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
Grup ziyaretleri için Cumhurbaşkanlığı ile iletişime geçilerek önceden rezervasyon yapılması rica olunur.
Resmin Kamusal Hafızası sergi broşürü:
https://qrfy.io/A1wnWbWh6m
Katkı sağlamak için bilgi ve belgelerinizi bu link aracılığıyla paylaşabilirsiniz:
https://qrfy.io/AEXawT-Grg












