CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, partisinin tek başına iktidar hedefini koruduğunu belirterek, göreve gelmeleri halinde yolsuzlukla mücadele, nüfus sayımı, kamu yönetimi, sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarında atmayı planladıkları adımları anlattı.
Nazar Erişkin’in sunduğu “Güne Dair” programına konuk olan İncirli, güçlü bir iktidar anlayışının denetimden muaf olmak anlamına gelmediğini söyledi. CTP’li belediyeler ve parti kadroları hakkındaki iddialara da değinen İncirli, “Varsa ellerinde bir şey, buyursunlar. Ellerinden geleni arkalarına koymasınlar” dedi.
“Tek başına iktidar, gücün tek elde toplanması değil”
İncirli, CTP’nin tek başına iktidar hedefiyle “birlikte yönetme” yaklaşımının çelişmediğini savundu. Yönetim anlayışlarını güçlü siyasi irade, demokratik katılım ve etkin denetim üzerine kuracaklarını belirten İncirli, sivil toplum, sendikalar, meslek örgütleri ve ekonomik örgütlerin karar süreçlerine dahil edilmesini hedeflediklerini söyledi.
“Biz denetlenmek istiyoruz” diyen İncirli, denetimin kendi iktidarlarını da kapsaması gerektiğini ifade etti.
Nüfus sayımı için 15-18 aylık hedef
İncirli, göreve gelir gelmez kapsamlı bir nüfus sayımı sürecini başlatacaklarını belirtti. Sayımın saha, ekip, mekânsal planlama ve yerel yönetim boyutlarıyla ele alınacağını ifade eden İncirli, süreci yaklaşık 15-18 ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Bağımsız yolsuzlukla mücadele otoritesi
CTP’nin ilk bir yıl içerisinde bağımsız bir yolsuzlukla mücadele otoritesi kurmayı planladığını açıklayan İncirli, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun bu doğrultuda yeniden yapılandırılacağını belirtti.
Yeni yapının Sayıştay, Başsavcılık ve Ombudsman gibi kurumların yerine geçmeyeceğini kaydeden İncirli, ciddi iddialara ilişkin olguları toplayarak dosya hazırlayacağını ve gerekli durumlarda konuyu Başsavcılığa taşıyacağını söyledi.
İncirli, FİLO JET faciası, alkollü mama olayı ve sahte diploma soruşturmaları gibi kamuoyunda yankı yaratan dosyaların da hangi aşamada olduğuna bakılacağını ifade etti.
Müdürlüklerde üçlü kararnameye son
Kamu yönetiminde liyakat vurgusu yapan İncirli, müdürlüklerde üçlü kararname uygulamasına son vereceklerini açıkladı. Üçlü kararnamenin yalnızca müsteşarlık düzeyinde kullanılacağını belirten İncirli, müdürlerin kurum içindeki teknik kadrolardan atanmasını hedeflediklerini söyledi.
Kamu hizmetlerinin sadeleştirilmesi ve dijitalleşmenin de ilk dönem öncelikleri arasında yer alacağını ifade eden İncirli, mükerrer belge ve başvuruların azaltılacağını, kamu işlemlerinin daha öngörülebilir hale getirileceğini belirtti.
“Sağlıkta devrim yapılmadı”
Sağlık politikalarına da değinen İncirli, hastanelerdeki yoğunluğun hasta güvenliği ve sağlık çalışanlarının çalışma koşulları açısından sorun yarattığını savundu.
Birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendiren basamaklı bir sistem ve koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık veren bir model hedeflediklerini söyleyen İncirli, eğitimde tam gün uygulamasının ise altyapı, öğretmen, beslenme, güvenlik ve ulaşım planlamasıyla birlikte ele alınması gerektiğini kaydetti.
“Fon soruşturmasının uzantıları araştırılmalı”
Türkiye’de yürütülen fon soruşturmasının Kıbrıs’a uzanan bağlantılarının da araştırılması gerektiğini belirten İncirli, “Bunların da muhakkak üzerine gidilmesi lazım” dedi.
Türkiye ile ilişkilerin kişisel değil, kurumsal ve karşılıklı saygıya dayalı olması gerektiğini savunan İncirli, yıllık protokollerin yalnızca mali yardım çerçevesinde değil, kurumların kapasitesini artıracak bir kalkınma modeli olarak ele alınması gerektiğini söyledi.
İncirli, programın sonunda CTP’nin “akılcı bir iktidar” kurmayı hedeflediğini belirterek, ülkenin sorunlarının farklı kesimlerin bilgi ve birikimiyle birlikte çözülmesi gerektiğini ifade etti.












